sanctuary
 
 
This is an exciting time in the life of FCC Plano! Our church has been considering a sanctuary remodel for many months, and a Task Force of volunteers and staff members has been assembled to lead the church through this process. This page stands to provide ongoing progress updates, memos from the Board of Directors, and photos of the process from beginning to end.  Questions and comments for the Task Force may be submitted using the form box at the bottom of the page.  Click here to read about the history of FCC Plano. 
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We've partnered with Electro Acoustics, Martsoff Architecture, FPI Builders, and Acoustic Design Associates (collectively referred to as "Electro Acoustics").  These four companies all know each other very well, and regularly team up on projects.  They are based in Ft. Worth, Texas. 

The next graphics and renderings will give an idea of what plan was collectively agreed on by the Sanctuary Renovation Task Force, and Electro Acoustics. This is the plan that the congregation will be voting to approve on Sunday, October 9, 2016. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

This photo shows our sanctuary as it exists today.  It was built in 1985-1986, and has remained unchanged since that time.  That's 30 years without any major updates! As technology improves, and worship styles change, we feel that it is time for us to consider this remodel. 

In the first few meetings of the Sanctuary Task Force, we ironed out a list of goals, including enlarging the chancel area, providing more space for the handbell choir,  and eliminating the choir benches in favor of chairs.  

Additionally, our goals included moving the contemporary service into this space, so steps to accommodate the different musical styles, room acoustics, and technology  were considered in the proposal. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The design proposed by Electro Acoustics, in cooperation with FCC Plano's outlined goals, called for enlarging the overall usable platform space, to accommodate the handbell choir, expand the chancel area, pull up the carpet for better choir acoustics, and allow for contemporary service to share the same stage area without too much re-arranging.   

To facilitate this, the first 2-3 rows of pews in the front of the sanctuary would be removed, as well the piano and organ placed on the same side of the stage.  Both the piano and organ would be mobile (on casters) and could be moved depending on the event or performer's request. This would allow for a greater number of stage configurations and more flexibility overall. 

 
The dotted lines in this image show the existing pews, and how the platform would take up that space. 
slide06
slide07

This is an artist's rendering of what the proposed design would look like for both the traditional service and contemporary service.  

We asked for a design that would complement the beauty of the space we had, while allowing us technological flexibility, and acoustics that could be modified depending on the type of service or event being held in our space. The Task Force was thrilled that the design team made every attempt to maintain the aesthetic integrity of the existing sanctuary.  
 
These renderings are very similar, with the addition of a lighting package to the contemporary service,   
slide08
 
 
This drawing depicts an acoustic curtain on the back wall of the sanctuary, above the balcony.  The curtain would deflect sound waves off the back wall, eliminating certain reverberations and frequencies.  This is a manual, pulley type curtain.   The lower portion of the graphic shows the same curtain material covering the glass that divides the sanctuary and the narthex.  We've opted not to do this portion in order to allow visibility for those wishing to see the service from the narthex. 
 

The graphic also shows the relocation of the sound booth to the center front of the balcony.  The existing sound booth will be utilized for closet space, cable storage, etc.  

Additionally, a child monitor will be placed on the front edge of the balcony wall overhanging the congregation below.  This supports the band and choir with song lyrics, or videos. 

slide09
Lastly, this drawing shows the acoustic panels that will flank each of the stained glass windows on the sides of the sanctuary.  The panels will run the length of the windows, and be manually operated.  When closed, it will be a hardwood covering (much like the current structure), adding beauty to the room.   When opened, it will have a soft material designed to absorb sound waves and prevent "standing wave frequencies", and lessen the natural reverb in the room to accommodate more contemporary instruments like drums and bass guitar.   This is more for function than aesthetics, as the acoustic properties of the room do not currently support louder instruments.
 
Congregational Meeting - Sunday, October 9th, 2016
 
Following each of our worship services, we will host a short congregational meeting. All members of the congregation who are present will be invited to join in the vote. The vote is to continue in the process of working towards these renovations. The next immediate steps would entail: contacting contractors to finalize plans, starting a capital campaign to raise money for the work, and then prayerfully discerning how to move forward after the campaign. This is not the final "OK" on a large loan. The church would need to convene for another congregational meeting and vote before a loan can be taken out. This is simply a vote to approve the design itself and to move forward into the next steps. 
 
 
Please feel free to contact members of the Renovation Task Force with any questions you may have.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Questions or comments may be submitted using this text box. Your submission will be sent to the Sanctuary Task Force Chairman:
 

Your Name (required)

Your Email (required)

Your Phone Number (required)

Your message / question

captcha